DJI F550 Drone Nasıl Toplanır? Satın aldığınız drone kitini kendiniz toplamak için bazı temel bilgilere sahip olmanı gerekir. Biz bu yazımızda kısaca bu bilgilerden bahsedeceğiz.
Öncelikle bir dronda bulunan en temel bileşenleri sıralayalım
-Frame (Gövde) -Motor ve Pervaneler -ESC (Hız Kontrol Ünitesi) -Uçuş Kontrolcüsü -Radyo Kumanda ve Alıcı -Batarya Bu sayılan bileşenler haricinde kendi ihtiyaçlarınıza göre eklentiler yapabilirsiniz. Mesela en toplama drone ile kullanılan çok çeşitli kamera ve görüntü aktarma sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemlerin genel adı
FPV dir. Öncelikle düzgün uçan bir drone topladıktan sonra FPV ekipmanınızı kolaylıkla monte edebilirsiniz. Drone toplarken temel düzeyde lehim yapma becerisi gereklidir. Eğer daha önce hiç lehim yapmadıysanız nasıl yapıldığı hakkında birkaç video izlemeni sizin için faydalı olacaktır.
Şimdi biz DJI F550 Drone (Hexacopter) üzerinde APM 2.6 otopilot sisteminin bağlantılarının nasıl yapıldığını anlatalım.
- Motor ve esc lerin uçlarında konnektör yok ise montaja başlamadan bu konnektörleri lehimleyin
- Set içerisinde çıkan kollara motorları yuvasına yerleştirerek vidaları sıkın
- Gövdenin alt parçasındaki bağlantı yerlerine esclerinizi lehimleyin
- Yine gövdenin alt parçasındaki güç girişi yerine pil konnektörünü lehimleyin
- Kolları frame in alt kartına sabitleyerek vidalayın ve escleri kollara alttan bağlayarak sabitleyin
- Kollardan gelen sinyal kablosu eğer çok uzunsa uygun bir yerde toplayarak sabitleyin
- APM otopilotunuzu gövdenin içine veya üstüne yerleştirebilirsiniz bu sizin tercihinize bağlıdır.
- Ancak çevresindeki elektriksel alandan etkilenmemesi için APM nin üst tarafta olmasında fayda var.
APM
APM otopilot mekanik titreşimlerden etkienerek otomatik uçuş modlarında havada sabit kalamayabilir. Bunu önlemek için setinizin içinden çıkan titreşim önleyiciyi veya yumuşak bir süngeri kullanabilirsiniz. APM yerine sabitlendikten sonra üzerine takılan kablolar veya başka bir sebepten yatay duruşunun etkilenmemesi lazım. Eğer kablolarının sert ise otopilotunuzu bir yöne doğru çektirebilir veya ittirebilir. Böyle bir durumda otopilot havada kendisini sürekli düzeltmek için komutlar verip farklı yönlere kayma yapabilir. APM yerleştirilirken dikkat edilmesi gerek konu ileri istikametini doğru yerleştirmektir. APM otopilotun üzerindeki ok yönü ve FORWARD yazısı topladığınız drone un baş istikameti ile aynı tarafa bakması gerekmektedir. APM yerleştirildikten sonra, motorlardan gelen sinyal kablosu motor bağlantı sırasına göre OUTPUT yazan yerdeki sırasına göre yerleştirilir. Sinyal kablolarında genel olarak SİYAH KIRMIZI BEYAZ renkler kullanılır. Bu kablolarda BEYAZ renk esc nin sinyal girişidir ve OUTPUT kısmında S ile yazılı hizaya denk gelmesi gerekir. Siyah ve kırmızı kablolar ise güç bağlantı kablolarıdır. Eğer kartınızı Power Module ile birlikte kullanıyorsanız esc nizden gelen kablodaki kırmızı kabloyu APM takmanıza gerek yok. Aynı şekilde radyo kumandanıza ait alıcının çıkışlarını sırasıyla APM nin INPUT yazan kısmına bağlantıları yapın. Eğer setinizin içinde mevcut ise Telemetri modülünün konnektörünü TELEM yazılı yere takın. Eğer setinizin içinde mevcutsa Power Modülünün konnektörünü PM yazan yere takın. Başka özel bir donanımınız varsa veya FPV vericisi kamera gibi ekipmanlarınızın da bağlantılarını yaparak frame in üst kartını yerleştirip vidalarını sıkın. GPS inizi uzatma çubuğuna yapıştırmadan önce çubuğu gövdeye sabitleyin. Çubuğu sabitledikten sonra GPS in ileri bakan kısmının Otopilot ile aynı istimakte baktığından emin olun. APM otopilotuna uygun olan GPS ilerin genellkle arka kısmı kablosunun olduğu yerdir. Yani kablolu kısmı kopterin arkasına bakacak şekilde sabitlenmesi gerekir. Çubuğunuza uygun bir çift taraflı bant ile sabitleme işlemini yapabilirsiniz.